Διαβάσατε το καινούριο τεύχος του Woman's magazine;

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Σα θα σμίξουν οι ανάσες, θα φουσκώσουν τα πανιά (2)

Δημήτρης Αποστολάκης


Στο Δημήτρη Αποστολάκη των Χαΐνηδων έχω αναφερθεί σε παλιότερη ανάρτηση (με τους στίχους του) και επανέρχομαι. Όχι μόνο γιατί θίγει ζητήματα ενδιαφέροντα και επίκαιρα, αλλά, κυρίως, γιατί τα προσεγγίζει απλά και συνάμα εμπεριστατωμένα, με ένα λεξιλόγιο αντισυστημικό, που αποτελεί από μόνο του θέση και άποψη.

Αντιγράφω, λοιπόν, από το νέο του κείμενο με τίτλο "Καμιά τιμωρία δεν έφερε πίσω ένα νεκρό":


"Αυτός είναι ο αιώνας των συγκλονιστικών αλλαγών που θα επανοηματοδοτήσουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι λόγοι είναι οι εξής:
Α) Στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το κέρδος γίνεται αυτοαναφορικό, καταντά κλειστός βρόχος και καταρρέει.
Β) Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη του πλανήτη δε συνάδει με τη πνευματική του ανέλιξη. Αυτό σε συνδυασμό με την αμοραλιστική κερδοσκοπία εις βάρος του οικοσυστήματος. Θα οδηγήσει σε σφοδρή και άνευ προηγουμένου σύγκρουση ανθρώπου και περιβάλλοντος, με καταστροφικές για τον πρώτο συνέπειες.
Γ) Για πρώτη φορά ελέγχεται πλανητικά το εργατικό δυναμικό, πράγμα το οποίο δεν κατάφερε στο παρελθόν καμιά φασιστική κυβέρνηση. Αυτή η βία θα προκαλέσει μια εξίσου βίαια απάντηση.
Δ) Οι εσωτερικές αντιφάσεις του καπιταλισμού γιγαντώνονται. (...)
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του Ο.Η.Ε. είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων παγκοσμίως.
Ε) Η υπάρχουσα κοινωνική θέσμιση δεν μπορεί να δώσει όραμα. Δεν μπορεί δηλαδή να νοηματοδοτήσει τις επιμέρους πράξεις μας σαν τμήματα συλλογικής κίνησης, οπότε οι ανθρώπινες ζωές φαντάζουν θλιβερές, απομονωμένες σκιές που έρπουν φοβικά στο νεκροταφείο του αδυσώπητου κοινωνικού ανταγωνισμού.
Υπό αυτές τις συνθήκες αντινομίας θα γεννηθεί ο καινούριος άνθρωπος. Ο άνθρωπος της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της αποδοχής του διαφορετικού, της απόρριψης δογμάτων και προκαταλήψεων, ο άνθρωπος της αυτονομίας, της αυτοθέσμισης, της αυτοοργάνωσης."
Δημήτρης Αποστολάκης - "Καμιά τιμωρία δεν έφερε πίσω ένα νεκρό"

"Οποιαδήποτε κρατική εξουσία για να εδραιωθεί χρειάζεται τη βοήθεια και τη συνέργεια της μαφίας της πληροφόρησης, του εμπορίου, της διασκέδασης, της καταστολής, των ναρκωτικών, του θεάματος κ.ά. Χρειάζεται το παρακράτος. Μ' αυτό διαδρά διαρκώς, το εναγκαλίζεται και το απωθεί. Είναι ο παρτενέρ της στο τανγκό της επιβολής. Το χρησιμοποιεί πότε σαν κοράκι και πότε σαν σκιάχτρο."
(οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου επιλογές)

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Αποστολάκη εδώ.

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

.